Haaparousku

Perinteinen sienisalaatin raaka-aines, haaparousku, on ollut sienikotolaisille tuttu sieni lapsuudesta asti. Violetinharmaalakkisia ja onttojalkaisia haaparouskuja oli kiva kerätä ja oli jännää tarkistaa tuliko helttapuolelta valkoista maitiaisnestettä, kun teki veitsellä viillon. Kotona rouskuja keitettiin vedessä, että saatiin kirpeys pois. Ja se sienisalaatti oli niin hyvää ruisleivän päällä.

Haaparousku on maukas sieni ja ellei se ole jo entuudestaan tuttu, niin kannattaa tutustua sienikirjallisuuteen, tai lähteä jonkun sienen jo tuntevan mukaan metsäretkelle.

Haaparouskuja

Haaparouskuja voi säilöä n.5 minuutin keittämisen jälkeen monella eri tavalla. Yksi perinteisistä on suolaaminen. Sienikotolaiset ovat kokeilleet myös pakastamista, mikä on toiminut oikein hyvin sekä erilaisia etikkaliemipohjaisia reseptejä.